De natuur als bron

leovegasWe verwijzen met regelmaat naar het oosten, en de geneeswijzen die in Azië al langere tijd gebruikt worden om lichaam en geest weer in balans te krijgen. We kunnen hierbij ook kijken naar de manieren die gebruikt zijn in Europa. Hierbij willen we niet terug naar de Grieken en alle theorieën over de stofwisselingen in het lichaam. Hoewel daar ook veel aanhangers van zijn, willen we een kortere stap in de geschiedenis nemen.

Tijdens de Romantiek is er veel kunst gemaakt. De Romantiek staat bekend als het verlangen naar de moederschoot, het verlangen naar de dood en het streven naar een zo natuurlijk mogelijke situatie. Daar is niets mis mee, maar dat is niet het gedeelte van de Romantiek waar wij naar willen verwijzen.

Weg uit de wereld, terug naar jezelf

De Romantiek is een belangrijke periode geweest in de geschiedenis van Europa. De stroming is een reactie geweest op de toenemende maatschappelijke druk, de bizarre leefomstandigheden en is de voorloper geweest van de trek naar het land. Dat is opmerkelijk, want in de periode voor de Romantiek was het juist doorgaans dat de mensen van het platteland naar de steden trokken om daar hun heil te zoeken.

De omstandigheden waren echter verre van wenselijk. De overbevolkte steden waren vies en vuil. De leefomstandigheden waren minstens zo slechts als de werkomstandigheden in de grote fabrieken, waar mensen lange dagen moesten maken om een inkomen te verdienen waar zij net rond mee konden komen. Sociale bewegingen kwamen op, maar konden nog niet veel betekenen. Grote denkers schreven betogingen, kwamen met Utopia (Owen) op de proppen, maar echt gehoor was er nog niet.

De mensen die het zich konden veroorloven, vluchtten weg uit de drukte. Eerst de kunstenaars die lange verhalen en gedichten gingen schrijven over de natuur, de rust en de zee, en daarna de mensen met geld die woningen kochten in Gelderland en Groningen.

Waarom naar de natuur?

De vieze steden, de drukte en de erbarmelijke leefomstandigheden zorgden ervoor dat de mensen het vertrouwen verloren in de mensheid. Zij wilden terug naar een periode waarin het beter was, waarin er meer rust was en de leefomstandigheden gezonder waren voor de mensen. Dit betekende vooral een periode voor de fabrieken en daarmee kom je al snel bij de natuur. De frisse lucht, de bomen en de struiken, de frisse kleuren en geen kerkklokken die in de gaten gehouden moesten worden. Het voelde als een paradijs voor veel mensen.

Wat kunnen we daar vandaag mee? Je zou kunnen denken dat het niet veel meer voorstelt in de tijd waarin wij leven, maar het tegendeel is waar. De kunstenaars uit de Romantiek hadden het bij het juiste eind. Voel je je slecht, ben je moedeloos geworden en merk je dat je lichamelijk en geestelijk een steuntje in de rug kunt gebruiken? Pak dan eens de trein naar Hoek van Holland, of ga wandelen door de natuur in de buurt. Neem geen horloge mee en haal diep adem tijdens de momenten die je voor jezelf kunt pakken. Ga eens zitten in de duinen, kijk eens naar een boom. Het klinkt banaal, maar het zijn de manieren waarop je tot rust komt komen. Weg van de wereld betekent terug naar jezelf. Heb je daar echt geen tijd voor omdat je veel te druk bent? Ga dan eens je lunch gebruiken in een park in plaats van op je kantoor. Zelfs dat maakt al een wereld van verschil, omdat je in beweging moet komen, maar ook omdat je even de drukte van je werkplek kunt ontlopen. bron: https://www.natuurmonumenten.nl/

Het volgende blog gaat over rust.