Terug naar de zon, terug naar nul

leovegasWelkom op de website die vernoemd is naar de Oriënt. Het gaat hier niet om ‘De Oost’, oftewel Nederlands-Indië. We hebben de naam voor de website gekozen omdat het letterlijk verwijst naar de plaats waar de zon opkomt: In het oosten. Daarnaast hebben we veel banden met mensen in het oosten en hun geschiedenis.

We zijn een vereniging die tegengas probeert te bieden aan de huidige samenleving en maatschappij. Tegengas tegen het feit dat alles gisteren al klaar had moeten zijn, maar ook tegengas tegen de huidige eis dat we altijd bereikbaar moeten zijn voor alles en iedereen. We streven naar het maken van tijd voor onszelf en willen meer aandacht hebben voor het lichamelijke en het geestelijke.

Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Een gezond lichaam kan niet zonder een gezonde geest en andersom ook niet. Om hieraan te kunnen werken, zijn we gaan kijken naar de manieren die in het oosten al veel langer bekend zijn.

Terug de tijd in

De meest voor de hand liggende man die hier genoemd zou kunnen worden, is Boeddha. Dat doen we met opzet niet. Niet omdat zijn invloed niet groot genoeg geweest is, integendeel, maar we willen meer aandacht hebben voor alle andere stromingen en invloeden. Daarom werken we op dit moment aan een boek over de Oosterse geneeswijzen. In deze stromingen is meer informatie te vinden over een gezond leven dan de meeste mensen denken. We grijpen in onze Westerse samenleving constant naar medicatie, maar is dat wel zo logisch?

Dat is het niet. Het lichaam en de geest zijn zo samengesteld dat zij zichzelf in hoge mate kunnen genezen. Het draait allemaal om de balans. Zie het als een aquarium: Het lichaam en de geest zijn een gesloten systeem, maar kunnen wel beïnvloed worden door externe factoren. Zolang de balans in het lichaam goed is en de filters goed werken, zal de balans bewaard blijven door het systeem zelf. Net als in een aquarium worden de verkeerde stoffen aangevallen en afgevoerd, en herstelt het lichaam zich. Zo is het ook met de geest, maar daarvoor moet er genoeg rust zijn. Ook dit is hetzelfde bij een aquarium. Wanneer je constant aan de waardes blijft sleutelen, kan het systeem nooit op gang komen. Soms is het beter om gewoon twee dagen te wachten en alles zelf aan het werk te laten gaan.

Meer informatie

Meer informatie over het systeem en de manieren waarop we gezonder kunnen leven, en meer tot onszelf kunnen komen, zullen we uitwerken in het boek dat we eind 2018 in de winkels willen hebben. Voor meer informatie over de vereniging, de leden of de doelstellingen van de vereniging verwijzen we naar de staturen en de ledenvergadering. Deze zijn in te zien in het verenigingsgebouw dat elke avond geopend is voor de leden, maar ook voor niet-leden die interesse hebben in een gezonder leven.

In ons volgende blog kan je meer lezen over de natuur als bron.